Tłuszcze, szczególnie zdrowe, to niezbędny makroskładnik naszej diety. Dzięki niemu zachodzą wszelkiego rodzaju procesy hormonalne w naszym organizmie, a posiłki z dodatkiem tłuszczów na dłużej nas nasycają, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski.
Czym są tłuszcze?
Tłuszcze jako składnik organizmu nazywane są zamiennie lipidami. Cechują się wysoką kalorycznością, ponieważ w 1 gramie tłuszczu znajduje się aż 9 kcal, natomiast białko i tłuszcze mają tych kilokalorii tylko 4. Lipidy należą do grupy estrów, a ich główną właściwością jest to, że nie rozpuszczają się w wodzie.
Zacznijmy od pożywienia: czym byłyby nasze posiłki bez tłuszczu? Prawdopodobnie nie odpowiadałaby nam ich konsystencja, a tym bardziej smak, ponieważ to właśnie tłuszcz jest uważany za jego główny nośnik. Dzielą się one na nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. To właśnie pierwsze z nich są najmniej zdrowe i powinniśmy unikać ich w naszej diecie. Nie tylko podnoszą poziom złego cholesterolu w organizmie, ale również sprzyjają otyłości oraz rozwojowi chorób układu krążenia.
Źródła tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
Jak ma się sprawa tłuszczów roślinnych? Zaliczają się do nich wszelkiego rodzaju tłoczone z nasion i pestek oleje oraz tłuszcze zawarte w owocach, jak np. awokado. Tłuszcze zwierzęce dają nam dużo większy wybór posiłków, ponieważ oprócz tłuszczu zawartego w mięsie mamy również wyroby nabiałowe, które również posiadają tłuszcze. To właśnie w tłuszczach zwierzęcych znajduje się najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych, których należy unikać. Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie skutkuje chorobami takimi jak miażdżyca, nowotwory, problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, nadciśnienie, udary i zawały.
Kwasy tłuszczowe nienasycone mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie tylko poprawiają pracę mózgu, ale również działają na układ nerwowy oraz funkcje narządów. Musimy pamiętać Tłuszcze w diecie nie takie straszne – rola niezbędnych składników odżywczych w diecie, że warto znać swoje zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe w diecie, ponieważ pozwoli to zapobiec spożywaniu ich nadmiernej ilości, szczególnie w tej gorszej wersji kwasów tłuszczowych nasyconych.
Tłuszcze trans – największe zło wśród lipidów
Odrębną grupą są tłuszcze trans, które występują głównie w margarynach, utwardzonych wyrobach cukierniczych oraz fast foodach. Są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu, a ich częste spożywanie grozi poważnymi schorzeniami lub ciężkimi chorobami. Powodują różnego rodzaju nowotwory oraz przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia.
Dlaczego powinniśmy jeść tłuszcze?
W zbilansowanej diecie przeciętny organizm ludzki powinien przyjąć dziennie około 25-30 % tłuszczów. Pozostałe wartości odżywcze powinny pochodzić z węglowodanów oraz białek. Na posiłki tłuszczowe szczególnie powinny uważać osoby, które prowadzą dość pasywny tryb życia. Jeżeli mamy siedzącą pracę, a po jej zakończeniu nie uprawiamy żadnej aktywności fizycznej, warto ograniczyć tłuszcze w diecie. Zapotrzebowanie na nie wzrasta, kiedy jesteśmy bardzo aktywni i szybko metabolizujemy przyjęte składniki. Spożywanie tłuszczów jest niezbędne wówczas, gdy stosujemy suplementację witaminową. Witaminy A, D, E oraz K rozpuszczają się tylko w tłuszczach i tylko w takiej formie są dla nas przyswajalne w najwyższym stopniu.
Funkcje tłuszczu w organizmie ludzkim
Tłuszcze odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Nie tylko budują błony komórkowe, ale również działają przeciwzakrzepowo. Tłuszcze zdrowe regulują poziom złego oraz dobrego cholesterolu we krwi. Odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych w organizmie zapewni nam stabilne ciśnienie krwi, odpowiednie dla zdrowego człowieka. Tłuszcze pomagają również w utrzymaniu poprawnej kondycji skóry, ponieważ regulują procesy związane z ilością hormonów w organizmie. Dzięki nim nasza skóra dłużej jest jędrna, a wszelkie niedoskonałości oraz rany szybciej się goją. Spożywane w dopuszczalnych ilościach oraz odpowiedniej formie hamują rozwój chorób nowotworowych.
Przy niedoborach tłuszczu stajemy się słabsi i szybciej chudniemy, jednocześnie tracąc masę mięśniową. Nasza skóra staja się sucha i szara, dodatkowo łuszczy się i wygląda nieestetycznie. Powoduje to również wypadanie włosów oraz powstawanie licznych stanów zapalnych zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu. Kwasy tłuszczowe odpowiadają również za naszą odporność, tak więc ich niedobór powoduje częstsze infekcje wirusowe i bakteryjne. Mała ilość tłuszczu w diecie może przyczynić się do słabego krążenia krwi i opuchnięć w newralgicznych miejscach. U kobiet niedobory tłuszczowe powodują zanik miesiączki oraz funkcji rozrodczych obniżając również poziom ważnych dla kobiecego organizmu hormonów.
CZYTAJĄC DOWIESZ SIĘ:tłuszcze w diecie
tłuszcze w diecie sportowca
tłuszcze w diecie keto
tłuszcze w diecie ketogenicznej
tłuszcze w diecie wegetariańskiej
tłuszcze w diecie na masę
tłuszcze w diecie na rzeźbę
tłuszcze w diecie odchudzającej
tłuszcze w diecie na odchudzanie
tłuszcze w diecie redukcyjnej
tłuszcze w diecie cukrzycowej
kiedy stosować tłuszcze w diecie
proporcja tłuszczy w diecie
jaka ilość tłuszczy w diecie
jaka powinna być ilość tłuszczy w diecie
tłuszcze w diecie fakty i mity
tłuszcze w diecie wady i zalety
tłuszcze roślinne w diecie
tłuszcze zwierzęce w diecie
tłuszcze trans w diecie
funkcje tłuszczu w organizmie człowieka
funkcje tłuszczu podczas treningu
funkcja tłuszczu podczas ćwiczeń na siłowni