Zapewne myślisz sobie – jak to? Przecież dbam o siebie, regularnie ćwiczę, nie jem słodyczy, nie
słodzę napojów białym cukrem, a więc ten artykuł na pewno mnie nie dotyczy. Niestety to
nieprawda, ponieważ statystycznie każdy z nas (dbający o zdrowie bardziej lub mniej) spożywa
rocznie blisko 45 kilogramów cukru. Ten biały zabójca ukryty jest niemal we wszystkim, co
spożywamy. Często ukrywa się pod różnymi nazwami, takimi jak: fruktoza, glukoza czy też syrop
glukozowo-fruktozowy. Miejscem jego najczęstszego występowania są słodkie napoje gazowane,
napoje energetyczne oraz napoje owocowe. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do rozwoju
otyłości, cukrzycy czy chociażby próchnicy. W tym artykule dowiesz się gdzie jeszcze możesz znaleźć
ukryty cukier oraz dlaczego należy się go pozbyć i jak to zrobić?
Kilka słów o produkcie
Mówiąc „cukier” zazwyczaj mamy na myśli ogólnodostępny „cukier spożywczy” po który sięgamy do
słodzenia napojów czy do podsycania smaku naszych ciast i deserów. Chemicznie rzecz biorąc pod
pojęciem „cukier” kryje się natomiast cała grupa związków chemicznych. Jedną z tych grup stanowią
właśnie węglowodany proste – monosacharydy (czyli jednocukry) dla przykładu glukoza, bądź
fruktoza oraz disacharydy (czyli dwucukry) a zatem sacharoza, czyli omawiany cukier spożywczy.
Wymieniona glukoza jest jednocześnie najważniejszym i najbardziej wydajnym paliwem dla naszego
mózgu. Wraz z udziałem tlenu wykorzystywana jest w procesie oddychania komórkowego, a sama
energia wyzwala się w czasie jej utleniania. Komórki mózgowe, nerwowe ani krwinki czerwone nie
przetrwałyby bez stale dostarczanej energii.
Do czego prowadzi spożywanie nadmiernych ilości cukru?
Problem ze spożywaniem cukru polega na tym, że zawiera znaczne ilości kalorii oraz kieruje do
pobudzenia apetytu. Mamy nieprzerwaną ochotę dostarczać go więcej. Sam węglowodan potrafi
bardzo szybko przedostać się do krwiobiegu. W tym samym czasie trzustka wydzieli insulinę, aby móc
przetransportować go do komórek. Wskutek tego poziom cukru we krwi spadnie i znowu poczujemy
ochotę na coś słodkiego – tu koło się zamyka. Przesadzanie z ilością spożywanego cukru prostą drogą
doprowadzi do chorób układu krwionośnego, nadwagi oraz cukrzycy typu II, nie wspominając już o
próchnicy zębów.
Więc jak spożywać mniejsze ilości cukru?
W zachowaniu ładu, orientacji oraz umiaru w kwestii ilości zjadanego cukru pomoże wiedza, aby
sięgać po świeże, naturalne oraz jak najmniej przetworzone produkty. Im mniej „zabiegów” przeszedł
składnik od wyhodowania czy zbioru tym większą mamy pewność, że będzie zdrowy dla naszego
organizmu. Powinniśmy również zadbać by konsumować posiłki o stałych porach. Pozbędziemy się
dzięki temu napadów wilczego głodu. Słodzone napoje czy gotowe dania sklepowe powinny stać się
dla nas tematem tabu. Poniżej kilka porad, jak dodatkowo wpłynąć na zmniejszenie spożywania
cukru:
- zastąp słodzony jogurt owocowy zwykłym jogurtem naturalnym z wkrojonymi owocami,
- postaw na soki owocowe rozcieńczone z wodą, zamiast gotowych napojów słodzonych
- wybieraj dżemy i przetwory z naturalnymi substancjami żelującymi
- cynamon, kardamon czy kolendra może poprawić smak potraw na bardziej słodki, dzięki czemu nie
będzie potrzeby sięgania po biały składnik - zamień gotowe, sklepowe musli na przygotowane własnoręcznie – zmieszaj płatki owsiane, kilka
rodzynek lub suszonych owoców, dodaj siemię lniane lub orzechy
Słowem podsumowania, cukier od zawsze miał złą łatkę. Porównywany jest wręcz do narkotyku,
ponieważ powoduje zwiększone wydzielanie dopaminy, przez co aktywuje obecny w organizmie
system „nagradzania” i to dlatego ciągle nam go mało. Prawdą jest natomiast, że zasadniczo
powinniśmy traktować go jak czynnik chorobotwórczy. Organizm teoretycznie nie potrzebuje go
wcale, lecz mimo to trudno nam z niego zrezygnować, czy chociażby ograniczyć jego stosowanie.
Dobrze smakuje, do tego ukrywa się w wielu produktach żywnościowych, które codziennie
spożywamy. Cukier nie powinien dostarczać więcej niż 10% ogółu naszej energii, co oznacza, że wolno
nam zjeść nie więcej niż 5 łyżeczek dziennie. Niestety problem leży w tym, że jego źródłem nie są
wyłącznie rzeczy słodkie (cukierki, kompoty, dżemy, słodkie napoje), ale i płatki śniadaniowe czy
nawet niektóre wędliny.
cukier a dieta
cukier w diecie
czy cukier szkodzi w diecie
ile cukru podczas diety
cukier a dieta lekkostrawna
cukier a dieta na masę
cukier a dieta bezglutenowa
cukier a dieta redukcyjna
cukier kokosowy a dieta ketogeniczna
podwyższony cukier a dieta
duże dawki cukru a dieta
duże dawki cukru na diecie
cukier a dieta odchudzająca
cukier a odchudzanie
cukier podczas odchudzania